top of page
X-treme zunanja terasa z izjemnim razgledom

MOSO  Terase

®

Zakaj izbrati bambusove terase?
 

Bambusove terase MOSO Bamboo® so izdelane iz bambusovih vlaken, ki so stisnjena pod visokim pritiskom. S tem bambus pridobi izjemno trdnost in vzdržljivost. Bambusove deske imajo mnoge karakteristike trdnega tropskega lesa, kljub temu, da so izdelane iz bambusa, ki raste mnogo hitreje, je trajnostni material in h krati prijazen do okolja. 

 

Visoka trdnost bambusovih desk preprečuje pokanje in zvijanje, visoka stabilnost pa omogoča nevidno vijačenje in polaganje po dolžini brez vidnih špranj. Izbirate lahko med različno obdelavo zgornjih površin glede na namen uporabe. Bambusove terase so primerne tako za terase zasebnih objektov, obrobe bazenov, visoko obremenjene površine npr. terase hotelov in so primerne za uporabo v vseh klimatskih razmerah.

Lep, naraven videz daje izgled znanega tropskega lesa in zadovolji še tako zahtevne.

X-treme bambus tersa za najzahtevnejše

Terase X-treme 

Edinstven postopek toplotne obdelave imenovan Thermo-Density® daje deskam Bamboo X-treme® nivo najvišje vzdržljivosti glede na EU normative. Postopek Thermo-Density® spremeni molekule sladkorjev, ki so naravno prisotni v neobdelanem bambusu. S tem preprečimo možnost razraščanja gliv in plesni. Še več, postopek dodatno poviša gostoto in posledično trdnost desk.

Terase N-durance 

" Z izdelkom MOSO Bamboo N-durance® smo združili najnovejšo tehnologijo izdelave produkta, ki ni zgolj stabilen in vzdržljiv, temveč z naravnim izgledom v barvi hrastovega lesa pritegne pozornost mnogih."

Rene Zaal, CEO MOSO International BV

N-durance tersa  s povdarkom na zaključkih

Prednosti

Vzdržljivost najvišjega

razreda

Visoka stabilnost

 

25 let garancije

CO2 nevtralen

Visoka trdota

Ognjevaren

Od bambusa do zunanjih teras

Termično modificirani in posebno osnovani izdelki iz bambusa postajajo vse bolj priljubljeni za uporabo v zunanjih prostorih. Ta ‘gradbeni material prihodnosti’ je bil uporabljen pri številnih zunanjih projektih, neštetih fasadah in različnih projektih vrtnega pohištva. Bambus je hitro obnovljiva surovina in idealen material za vaš prostor.

 

Dovolite, da vam natančno razložimo, kako je izdelan.

od debla do vlaken

Po sečnji se bambusova debla vzdolžno cepijo na trakove in odstrani se jim zunanji ter notranji ovoj. Trakove se nato obdela z rezalnimi valji, ki tvorijo navzkrižno prepletena vlakna. Ta vlakna so svetlo rumene barve, ta pa se po postopku parjenja pri temperaturah med 130°C in 140°C (karbonizacija) spremeni v bogat karamelni odtenek. S tem postopkom materialu povečamo stabilnost.

 

od vlaken do izdelka

Da dobimo izdelke za zunanjo rabo, se surov bambus po sledečem postopku predela v plošče: Bambusova vlakna se potopijo v lepilo na bazi smole in po sušenju vstavijo v model, kjer se stisnejo pod visokim tlakom in temperaturo. Rezultat kompresije je velika plošča, ki se reže na manjše dele, v deske. Te so nato obdelane in profilirane v željeno obliko (na primer žlebljena površina in robni utori za namestitev s sponkami). V zadnjem koraku so izdelki za zunanjo rabo obdelani s posebnim zaključnim premazom, ki preprečuje preperevanje in tvorjenje površinskih gliv.

 

Outdoor-Density®

Kombinacijo stiskanja, obdelave s parnim tlakom in kompresije imenujemo Outdoor-Density® postopek. Ta poveča gostoto iz 650-700 kg/m3 na cca. 1200 kg/m3, s čimer občutno izboljša trdoto izdelka. Po zgoščevanju material postane močnejši in trdnejši od večine trdega lesa, hkrati pa se bistveno poveča tudi dimenzijska stabilnost bambusa. Prav tako skozi Outdoor-Density® proizvodni postopek material pridobi čudovit, naraven izgled z bogato karamelno barvo.

Ob povečani stabilnosti in trdoti, se izboljša tudi trajnost, in sicer iz razreda 5 na razred 1 trajnostne lestvice po EN 350 / CEN/TS 15083-2, simulacija testa vremenskih vplivov/ razred 1 po EN 350 / EN 113-2 (CEN/TS 15083-1). Bamboo N-durance dosega razred uporabe 4 po EN 335.

Sečnja po 5 letih
Ceplenje bambusa
Termična obdelava desk

Narejeno iz Bambusa -

Najhitreje rastoče rastline na svetu. Sečnja po samo 4-5 letih

Cepljenje bambusovih debel, odstranitev zunanjega in notranjega ovoja, ter stiskanje trakov v vlakna.

Poseben postopek stiskanja in karbonizacije pri cca. 140°C.

Kompresija pod zelo visokim tlakom v Outdoor-Density® material.

Profiliranje in brušenje

bottom of page